Elektrische haarden bieden niet alleen warmte en sfeer, maar zijn ook relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden. Of je nu een nieuwe elektrische haard aanschaft of een bestaande wilt optimaliseren, deze tips en trucs zullen je helpen om het meeste uit je elektrische haard te halen.

Installatie van je Elektrische Haard

 1. Locatiekeuze: Kies de juiste locatie voor je elektrische haard. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en dat de haard gelijkmatig in de ruimte kan worden geplaatst.
 2. Elektrische Aansluiting: Zorg ervoor dat er een geschikt stopcontact in de buurt is. De meeste elektrische haarden vereisen een standaard 120V stopcontact. Raadpleeg de installatie-instructies van de haard voor specifieke eisen.
 3. Montage: Als je een wandgemonteerde haard hebt, gebruik dan de meegeleverde montagebeugel en volg de instructies nauwkeurig. Bij vrijstaande haarden hoef je alleen de stekker in het stopcontact te steken.
 4. Veiligheid: Plaats de haard op een veilige afstand van brandbare materialen, zoals gordijnen of meubels. Houd ook rekening met de hoogte, zodat de haard buiten het bereik van kinderen en huisdieren blijft.

Onderhoud van je Elektrische Haard

 1. Stof en Reiniging: Elektrische haarden kunnen stof aantrekken. Maak de haard regelmatig schoon met een zachte borstel of een stofdoek om stofophoping te voorkomen.
 2. Glas Reinigen: Als je haard een glazen scherm heeft, gebruik dan een glasreiniger om het scherm schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat je altijd een helder zicht hebt op de vlammen.
 3. Controleer de Bedrading: Periodiek is het een goed idee om de bedrading van de haard te controleren op tekenen van slijtage of beschadiging. Als je problemen opmerkt, schakel dan een professional in om eventuele reparaties uit te voeren.
 4. Afstandsbediening Batterijen: Als je haard wordt geleverd met een afstandsbediening, zorg er dan voor dat de batterijen op tijd worden vervangen om storingen te voorkomen.
 5. Vervanging van Verlichtingselementen: Als de vlammen of verlichting van je haard ooit flets of zwak lijken, overweeg dan om de verlichtingselementen te vervangen. Dit kan de realistische uitstraling herstellen.

Veiligheidstips

 • Schakel de haard altijd uit als je de kamer verlaat of gaat slapen.
 • Gebruik geen beschadigde snoeren of stekkers.
 • Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die de luchtinlaat of uitlaat van de haard blokkeren.
 • Houd brandbare materialen uit de buurt van de haard.

Met deze installatie- en onderhoudstips kun je genieten van de warmte en sfeer van je elektrische haard zonder zorgen over problemen of veiligheidskwesties. Het regelmatig onderhouden van je haard zorgt ervoor dat deze altijd optimaal presteert en er als nieuw uitziet.